Home
woensdag 27 september 2023

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Dierenplaten Retel's Bureau voor Schoolinstallatie
Geschreven door Tom Mensink   
zaterdag 21 januari 2012

De uitgever Retel's Bureau voor Schoolinstallatie in Rijswijk is vooral een heruitgever van platen uit het buitenland. Toegevoegd aan de site is een serie met dierplaten. Deze serie is van Meinholts uit Duitsland. Veel informatie over Retel's Bureau is er overigens niet direct te vinden.

SDU-MS-MZ.jpg
Laatst geupdate op ( zaterdag 18 januari 2020 )
 
Wandplaten voor natuurkundig onderwijs
Geschreven door Tom Mensink   
vrijdag 06 januari 2012

Een van de thema's voor schoolplaten betreft het natuurkundig onderwijs. Verschillende uitgevers hebben platen uitgegeven die de werking van machines en natuurkundige/werktuigbouwkundige principes toelichten. Een paar van deze series op de site zijn uitgebreid met een aantal platen. Met name dank aan Anne van der Velde voor veel nieuwe foto's voor de serie Menzel platen van P. Noordhoff en Jos Beerens voor platen van de serie van Jac. Swildens. De meeste foto's van W.F. Dannefelser zijn genomen bij De Kantlijn van Ruud Wilstra.

Druk op de foto's voor de series.

SNE-WF-PN-A-07.jpg SNE-JS-PN-10.jpg

W.F. Dannenfelser

Jac. Swildens 

SNE-PN-WON-08.jpg  SNE-[ST]-[ST]-03.jpg

 P. Noordhoff

 Onbekend

Laatst geupdate op ( zondag 31 januari 2016 )
 
Maarten de Jongh's Natuurplaten
Geschreven door Tom Mensink   
zondag 01 januari 2012

Uitgever De Ruiter heeft verschillende series platen uitgebracht die worden opgeslagen in bijbehorende kunstof koffers. De serie natuurplaten van Maarten de Jongh is nu volledig gevuld met mooie foto's van Anne van der Velde. De illustratoren van deze leuke modernere platen zijn Inge van Noortwijk - de Boer, Henk Wittenberg en Sandra Klaasen.

SNE-DR-MJ.jpg
 
Mevr. B. Midderigh-Bokhorst
Geschreven door Tom Mensink   
vrijdag 30 december 2011

Mevr. B. Midderigh-Bokhorst is de maker van een groot aantal vrolijke schoolplaten bedoeld voor waarschijnlijk de onderbouw van het lager onderwijs. De platen zijn uitgeven door Smith's Fine Art Publishing NV, die, ondanks de engelstalige naam, in Den Haag was gezeteld. De series zijn vooroorlogs, de grootste serie "Jeugd" is van 1936.

Uit http://www.historici.nl: Berhardina Midderigh-Bokhorst  (geb. Soerabaja, Nederlands-Indië 31-5-1880 – gest. Wassenaar 19-7-1972) was een veelzijdig kunstenares. Ze schilderde, illustreerde, aquarelleerde, tekende met pen en pastel, etste en lithografeerde en ontwierp kleding. Haar werk is tegenwoordig alleen bij specialisten bekend, maar werd in haar tijd algemeen gewaardeerd. Het getuigt van een fijne geest en vaardige hand en staat in het geval van de kinderboeken dicht bij de verbeeldingswereld van het kind. Tegenwoordig staat zij vooral bekend als de peetmoeder van het geïllustreerde meisjesboek in Nederland. Bovendien wordt haar veelzijdigheid op verschillende vlakken van de kunst geroemd, met haar illustraties die varieerden van lieflijke kindertafereeltjes tot strijdbare vrouwen.

Zij was tijdgenoot van Rie Cramer en samen domineerden zij in die tijd de illustraties voor het kind.

De onderstaande afbeelding is van de serie "Jeugd", de grootste serie bestaande uit 42 platen. Op de platen zelf staat niet de titel van de plaat (geldt voor al haar series). De juiste namen van de platen zijn ons wel bekend, dus het is een leuk puzzeltje om deze te matchen met de juiste afbeelding. (We zijn niet aansprakelijk te stellen voor mogelijke fouten hierin :-)

Klik op onderstaande afbeelding voor een overzicht van alle series.

SNE-SF-JE.jpg
Laatst geupdate op ( woensdag 11 januari 2012 )
 
Dierplaten van W. Leydenroth van Boekhoven
Geschreven door Tom Mensink   
woensdag 28 december 2011

W. Leydenroth van Boekhoven is een oudere uitgever van boeken en schoolplaten (uitgevers van schoolplaten zijn in feite meestal boekuitgevers). Van deze uitgever zijn diverse series schoolplaten bekend die stammen omstreeks eind 19e en begin 20e eeuw. In een eerder nieuwsbericht is geschreven over de kleurrijke serie "Onze beschavingsgeschiedenis in beeld" uit 1904.

Onderstaande dierplaten zijn nu toegevoegd aan de site. Dit zijn platen van de Duitse uitgever Wachsmuth uit Leipzig die door Leydenroth van Boekhoven in Nederland werd heruitgegeven. De platen werden overgenomen, het Duitse systeem niet. Het kan daardoor voorkomen dat sommige platen door verschillende Nederlandse uitgevers zijn heruitgegeven en het kan zijn dat niet alle platen uit een Duitse serie werden overgenomen bij een uitgever. Bij de volgende uitgevers kan je dezelfde afbeeldingen tegenkomen, in een iets ander jasje:

  • W. Leydenroth van Boekhoven
  • Gebr. Ebert
  • P. Noordhoff

De dierplaten van Wachsmuth (Ad. Lehmann's Zoologischer Atlas) zijn in ten minste 3 verschillende herdrukken uitgegeven. De platen van Leydenroth van Boekhoven zijn een vroege druk, echter een fondscatalogus van deze uitgever zou licht kunnen scheppen op jaartal en welke nummers zijn overgenomen, maar helaas is een dergelijke catalogus niet bij ons bekend.

SDU-WA-LLA.jpg
Laatst geupdate op ( zaterdag 18 januari 2020 )
 
Drie maal bijbelse schoolplaten
Geschreven door Tom Mensink   
dinsdag 27 december 2011

Een van de grote thema's van schoolplaten is het godsdienstig onderwijs. Verschillende uitgevers hebben verschillende bijbelse series uitgebracht. Vaak waren dat uitgevers gespecialiseerd in bijbelse publicaties, maar ook uitgevers met breder aanbod aan thema's, bijvoorbeeld Malmberg, gaven bijbelse series uit.

Aan de catalogus zijn onderstaande bijbelse series toegevoegd. Het betreft in alle gevallen zeldzame tot zeer zeldzame platen:

  • Van uitgever J.H. Kok uit Kampen zijn twee series toegevoegd/compleet gemaakt met foto's van Piet Amweg, via deze weg nogmaals hartelijk dank. Dit betreft abstracte platen, waarschijnlijk gericht op de onderbouw.
  • Van Leermiddelenhandel L.M.J. Brock uit Nijmegen een serie bijbelse platen met o.a. een afbeelding van de Arc van het Verbond, niet vaak afgebeeld. Hartelijk dank aan Janneke Verrips voor de foto's. Janneke biedt deze platen ook te koop aan.
  • Van uitgever Malmberg een serie schoolplaten over de Vaderlandse Heiligen. De foto's zijn afkomstig van Hans Groot, van basisschool Binnenmeer in Uitgeest. Overigens staat er op de platen zelf "Uitgave O.N.H. Oude Ebbingestraat 84a Groningen", maar ze zijn ook opgenomen in de fondskataloog van Malmberg. Wellicht heeft Malmberg de serie overgenomen van O.N.H.?
SNE-JH-[BI2].jpg SNE-BR-BO.jpg  SNE-MA-OV.jpg

J.H. Kok bijbelse platen in 2 series 

Leermiddelenhandel L.M.J. Brock

 Malmberg/O.N.H

Laatst geupdate op ( zaterdag 11 juli 2015 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 43 - 48 van 57
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken