Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Schoolplaten in schoolplaten
maandag 20 maart 2023
Schoolplaten in schoolplaten Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
woensdag 09 juli 2014

Een aardigheidje zijn schoolplaten waarin andere schoolplaten zijn afgebeeld. Dat is het geval bij afbeeldingen van een schoolklas. Ons zijn de onderstaande gevallen bekend. Klik op de foto's voor een vergroting:

SNE-JM-AO-10.jpg Schoolplaat van J. Muusses uit 1894 uit de serie Het Zaakonderwijs in de eerste twee leerjaren (Aanschouwingsonderwijs). Het bijzondere van deze plaat is dat de platen aan de wand uit de eigen serie afkomstig zijn. Het is een zeer zeldzame serie, dus dit geeft ons een beeld welke platen er nog meer zijn.
SFR-LD-VE-11.jpg Een plaat uit een zeer fraaie serie van aanschouwelijke platen voor het kinderonderwijs, La vie enfantine, uitgegeven in 1903 door Franse uitgever Librairie Ch. Delagrave. Aan de wand hangen aan de linkerkant drie platen van Duitse uitgever K.G. Lutz, serie Neue Wandtafeln zum Unterricht in der Naturgeschichte, platen 11, 17 en 20. Deze platen zijn ook door Librarie Ch. Delagrave zelf in Frankrijk uitgegeven, onder de naam Animaux et Végétaux. De volgorde van de platen is dan anders. Een aantal van de 33 platen zijn ook in Nederland uitgegeven door C.A.J. van Dishoeck, Vijftien Zoologische wandplaten.
SNE-KL-NI-132
			.jpg Een schoolklas in voormalig Nederlands-Indië. Dit is plaat 132 van 170, getiteld "Onderwijzers, kweekelingen en leerlingen te Buitenzorg. (Java)". Deze fotografische platen op dik papier zijn uitgegeven door Kleynenberg & Co. te Haarlem rond 1912 en gefotografeerd door Jean Demmeni. Naast Nederlands-Indië betreft de serie ook Suriname en Nederlandse Antillen. Aan de muren van dit klaslokaal hangen platen van het aanschouwingsonderwijs, ook wel de Lummel platen, van uitgever Kemink.
SDU-JS-BA01A-01.jpg In deze schoolplaat van serie Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend, I. Teil van de Duitse uitgever J.F. Schreiber, is een plaat uit een van de eigen series te zien. Er is momenteel geen exact passende afbeelding op de site, maar diverse van de afzonderlijke dierenvormen zijn te herkennen in de nieuwe uitgave van Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend, II. Teil, Tiere und Pflanzen  (onder andere stekelvarken en das). Het is dus (nog) niet zeker of de plaat in deze compositie bestaat.
SDU-JS-BA01A-01_+_2.jpg Dit is een andere druk van bovenstaande plaat, met grappig genoeg ook een andere afgebeelde schoolplaat binnen de plaat.
Laatst geupdate op ( zondag 14 februari 2016 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken