Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Kleine schoolplaten van J.F. Schreiber
maandag 20 maart 2023
Kleine schoolplaten van J.F. Schreiber Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
zaterdag 09 november 2013

Vanaf ongeveer 1840 tot 1890 zijn er in Duitsland veel prachtige geïllustreerde boeken voor het onderwijs uitgegeven. Deze boeken hadden mooie omslagen en bevatten kleurige vaak dubbelzijdige lithografische platen. Deze platen werden vaak ook los uitgegeven als (kleine) schoolplaat op linnen of karton. De gebruikte techniek betrof chromolithografie waarmee litho's in kleuren konden worden gemaakt, maar de allereerste uitgaven van rond 1840 werden nog met de hand ingekleurd, iets dat tot dan gebruikelijk was en naar het aantal gekleurde platen afgemeten (miljoenen) veel mensen aan het werk moet hebben gezet. Er was in die tijd sprake van een wijd verbreide Europese handel in schoolartikelen, vooral de boeken en schoolplaten werden door geheel Europa verspreid en gebruikt, al dan niet vertaald of juist zonder opschrift om de heruitgave in andere taalgebieden te vergemakkelijken. Getuige van de brede verspreiding zijn b.v. uit Duitsland afkomstige platen met Kroatisch opschrift.

Een firma die een groot aandeel had in deze boeken en kleine schoolplaten was Verlag J.F. Schreiber in Esslingen. Het aantal geïdentificeerde platen van deze uitgever op deze site bedraagt al rond de 500 platen. Er zijn twee grote series waarin de meeste boeken en hun platen vallen, de Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend en de gelijktijdig begonnen serie van prof. Schubert over de natuurhistorie, betreffende dieren, planten en mineralen. Op de site zijn veel platen te bewonderen. Vanwege de afkomst van deze platen uit boeken en gezien de schoonheid van de boeken zelf, zijn ook de boeken prominent in de foto's opgenomen.

Diverse foto's zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, Anne van der Velde en http://www.biolib.de.

Zie de Duitse uitgever J.F. Schreiber voor alle boeken en platen, hieronder een voorbeeld uit elk van de twee grote series. Als bijzonderheid is het nog aardig te vermelden dat Schreiber de kleine platen per 6 ook uitgaf op grotere platen, zie verder de pagina van deze uitgever.

SDU-JS-BA01B.jpg SDU-JS-NA12.jpg

   Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend

   Schubert's Naturgeschichte

Laatst geupdate op ( zaterdag 24 januari 2015 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken