Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Van letters naar klanken
maandag 20 maart 2023
Van letters naar klanken Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
zaterdag 30 maart 2013

Iedereen kent wel "aap-noot-mies" een leermethode waarbij klanken afgeleid zijn van bekende woordjes. Er zijn tientallen van deze leermethodes in Nederland gebruikt, die slechts op onderdelen verschilden. Wat minder bekend is, is dat de 'zuivere' klank-methode van Bouman model heeft gestaan voor al deze methodes en dat dit een nieuwe aanpak was. Voor die tijd ging men namelijk uit van klanken afgeleid van de spelling van letters met alfabetische namen (aa-bee-cee).

In onderstaande schoolplaten is dit verschil goed te zien. De methode "Sprekende letterbeelden" van Joh. van Wulfen, uitgegeven door Joh. Gerardts en Co. uit Hilversum (rond 1885) is een typische oudere methode met alfabetische woorden. In 1866 verscheen de "Eerste trap van het leesonderwijs" van H. Bouman", die in 1880 verder werd verbeterd. Deze zijn uitgegeven door J.W. Wolters en mogelijk is dit tevens de eerste serie schoolplaten die door Wolters is uitgegeven.

De foto's van de aantrekkelijke platen "Sprekende letterbeelden" zijn voornamellijk afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, van Antiquariaat De Kantlijn, Bredevoort en van Anne van der Velde. Deze serie is een keer heruitgegeven (jaartal onbekend) en van de meeste platen zijn beide uitgaves in de catalogus opgenomen. De beide series van H. Bouman zijn zeldzamer. Hiervan zijn slechts enkele foto's beschikbaar.

SNE-JG-SL.jpg  SNE-JW-ES2-02.jpg

Sprekende letterbeelden

   Eerste trap van het leesonderwijs

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 april 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken