Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Planten en beestjes
maandag 20 maart 2023
Planten en beestjes Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
zaterdag 26 januari 2013

Afbeeldingen van planten en dieren zijn over de eeuwen altijd erg populair geweest. Voor schoolplaten met dergelijke aantrekkelijke afbeeldingen is dit niet anders. In veel landen zijn prachtige platen gemaakt van bloemen, insecten, vissen, etc. De oudere platen zijn uiteraard uitgevoerd als litho, dat voor de liefhebber nog steeds de mooiste drukvorm is. Het is meer authentiek, het is oud (soms meer dan 100 jaar) en de kleuren zijn vaak nog schitterend. De afbeeldingen zijn zeer geschikt voor thuis aan de muur, iets dat het verzamelen van schoolplaten sowieso aantrekkelijk maakt.

In dit genre zijn diverse series aanwezig in de catalogus en dat wordt over de tijd nog verder uitgebreid. Als eerste hierbij een serie bloemplaten uit Oostenrijk, uitgegeven door Carl Gerold's Sohn uit Wenen. De lithograaf bevond zich in Praag, vanaf 1918 de hoofdstad van toenmalig Tsjecho-Slowakije. Mogelijk betekent dat dat de platen van voor 1918 stammen omdat Praag toen formeel nog bij Oostenrijk behoorde, maar dat is ons verder niet bekend. De foto's van deze platen komen van Ed Wisselo van Schoolplaat In Beeld, die de platen ook te koop aanbiedt.

SOO-CG-BW.jpg

Daarnaast twee series uitgegeven en gedrukt door Chr. Cato uit Kopenhagen, Denemarken. Deze series vulden blijkbaar een behoefte in, want ze zijn door vele uitgevers in Nederland, Duitsland, Zweden, etc. uitgegeven. Dat ging met een eigen sticker over de teksten voor uitgever, titel en nummer van de plaat. Als u op de foto's klikt ziet u per serie een overzicht van alle uitgevers en landen die ons bekend zijn. Deze platen zijn een keer herschilderd, met soms kleine en soms aanzienlijke verschillen. Van de plaat rechtsonder bijvoorbeeld ontbreekt in een van de versies de prachtige vliegenkop. Als u doorklikt tot op plaatniveau, dan zijn beide versies van veel platen als foto te bekijken.

SDE-CC-BT.jpg  SDE-CC-IT.jpg 
Laatst geupdate op ( zondag 24 februari 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken