Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Kerkelijke platen van uitgever Paters van de Heilige Geest en fotograaf Martien Coppens
maandag 20 maart 2023
Kerkelijke platen van uitgever Paters van de Heilige Geest en fotograaf Martien Coppens Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
dinsdag 31 januari 2012

In 1950 werd door de uitgeverij Paters van de Heilige Geest uit Rhenen een serie zwart-wit foto schoolplaten uitgegeven met als thema de Heilige Sacramenten en Wijdingen. Een jaar later al werd een tweede serie platen uitgeven over het Heilige Misoffer, dit maal in kleur. In 1957 werd de laatste serie nogmaals uitgegeven met totaal nieuwe foto's. Het ophangsysteem van deze platen weerspiegelt de robuustheid en aandacht voor detail van veel kerkelijke objecten: mooi gevormde haakjes en kettingjes.

Alle platen zijn gefotografeerd door Martien Coppens (1908-1986), een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van zijn generatie, die voornamelijk bekend werd met foto's van eenvoudige Brabantse boerenfamilies. Later volgden vele foto's van Nederlandse kerken en kathedralen.

Al deze platen zijn gearchiveerd in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven dat is gehuisvest in het oudste klooster van Nederland, het kruisherenklooster van Sint Agatha. Platen uit de zwart-wit serie en de eerste kleuren serie worden regelmatig te koop aangeboden. De laatste serie, de tweede kleuren serie, is zeldzamer.

SNE-PA.jpg
Laatst geupdate op ( vrijdag 10 augustus 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken