Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Mevr. B. Midderigh-Bokhorst
maandag 20 maart 2023
Mevr. B. Midderigh-Bokhorst Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
vrijdag 30 december 2011

Mevr. B. Midderigh-Bokhorst is de maker van een groot aantal vrolijke schoolplaten bedoeld voor waarschijnlijk de onderbouw van het lager onderwijs. De platen zijn uitgeven door Smith's Fine Art Publishing NV, die, ondanks de engelstalige naam, in Den Haag was gezeteld. De series zijn vooroorlogs, de grootste serie "Jeugd" is van 1936.

Uit http://www.historici.nl: Berhardina Midderigh-Bokhorst  (geb. Soerabaja, Nederlands-Indië 31-5-1880 – gest. Wassenaar 19-7-1972) was een veelzijdig kunstenares. Ze schilderde, illustreerde, aquarelleerde, tekende met pen en pastel, etste en lithografeerde en ontwierp kleding. Haar werk is tegenwoordig alleen bij specialisten bekend, maar werd in haar tijd algemeen gewaardeerd. Het getuigt van een fijne geest en vaardige hand en staat in het geval van de kinderboeken dicht bij de verbeeldingswereld van het kind. Tegenwoordig staat zij vooral bekend als de peetmoeder van het geïllustreerde meisjesboek in Nederland. Bovendien wordt haar veelzijdigheid op verschillende vlakken van de kunst geroemd, met haar illustraties die varieerden van lieflijke kindertafereeltjes tot strijdbare vrouwen.

Zij was tijdgenoot van Rie Cramer en samen domineerden zij in die tijd de illustraties voor het kind.

De onderstaande afbeelding is van de serie "Jeugd", de grootste serie bestaande uit 42 platen. Op de platen zelf staat niet de titel van de plaat (geldt voor al haar series). De juiste namen van de platen zijn ons wel bekend, dus het is een leuk puzzeltje om deze te matchen met de juiste afbeelding. (We zijn niet aansprakelijk te stellen voor mogelijke fouten hierin :-)

Klik op onderstaande afbeelding voor een overzicht van alle series.

SNE-SF-JE.jpg
Laatst geupdate op ( woensdag 11 januari 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken