Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Dierplaten van W. Leydenroth van Boekhoven
maandag 20 maart 2023
Dierplaten van W. Leydenroth van Boekhoven Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
woensdag 28 december 2011

W. Leydenroth van Boekhoven is een oudere uitgever van boeken en schoolplaten (uitgevers van schoolplaten zijn in feite meestal boekuitgevers). Van deze uitgever zijn diverse series schoolplaten bekend die stammen omstreeks eind 19e en begin 20e eeuw. In een eerder nieuwsbericht is geschreven over de kleurrijke serie "Onze beschavingsgeschiedenis in beeld" uit 1904.

Onderstaande dierplaten zijn nu toegevoegd aan de site. Dit zijn platen van de Duitse uitgever Wachsmuth uit Leipzig die door Leydenroth van Boekhoven in Nederland werd heruitgegeven. De platen werden overgenomen, het Duitse systeem niet. Het kan daardoor voorkomen dat sommige platen door verschillende Nederlandse uitgevers zijn heruitgegeven en het kan zijn dat niet alle platen uit een Duitse serie werden overgenomen bij een uitgever. Bij de volgende uitgevers kan je dezelfde afbeeldingen tegenkomen, in een iets ander jasje:

  • W. Leydenroth van Boekhoven
  • Gebr. Ebert
  • P. Noordhoff

De dierplaten van Wachsmuth (Ad. Lehmann's Zoologischer Atlas) zijn in ten minste 3 verschillende herdrukken uitgegeven. De platen van Leydenroth van Boekhoven zijn een vroege druk, echter een fondscatalogus van deze uitgever zou licht kunnen scheppen op jaartal en welke nummers zijn overgenomen, maar helaas is een dergelijke catalogus niet bij ons bekend.

SDU-WA-LLA.jpg
Laatst geupdate op ( zaterdag 18 januari 2020 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken