Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Ten Brinkís nieuwe prenten
maandag 20 maart 2023
Ten Brinkís nieuwe prenten Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
zaterdag 24 december 2011

“Nieuwe prenten” zijn schoolprenten volgens een nieuw didactisch seriemodel opgebouwd. De serie start met eenvoudige losse voorwerpen uit de wereld van het kind: eerst losse voorwerpen uit het huis waar het kind woont, dan losse voorwerpen uit de wereld daarom heen (b.v. landbouwwerktuigen) en daarna worden meer en meer complexe voorstellingen van de wereld aan het kind getoond. Dit idee van type “Nieuwe prenten” kwam rond 1900 in Nederland overwaaien uit Duitstalige streken: met name Staub’s Bilderbuch für Anschaungsunterricht für Kinder (uit Zwitserland) bestaande uit 4 delen met 12 platen (48 stuks, later aangevuld) werd heel bekend en Ten Brink heeft dat nagedaan, niet met 4x12 prentenseries maar met 2x24 prentenseries (ook later aangevuld). Ten Brink zelf heeft nooit oudere prenten uitgegeven, alleen nieuwe. [J.G.L. Thijssen] 

H. ten Brink zat eerst in Meppel, toen Arnhem (1918-1924) en daarna weer Meppel. Eerste drukken van serie 1 en 2 zijn uit zijn Arnhemse periodem de tweede serie is in herdruk ook in Meppel uitgegeven.

Van beide series staan foto's op de site, de 1e serie is behoorlijk incompleet. Van de 2e serie zijn enkele platen ook ingebonden in boekvorm uitgebracht, getiteld "Voor 't kleine volkje". De platen hebben niet een enkel thema, het varieert van stadsgezichten, volken, ambachten, dieren tot sprookjes.

SNE-HB-N1.jpg SNE-HB-NP.jpg

Ten Brink's nieuwe prenten - 1e serie 

Ten Brink's nieuwe prenten - 2e serie

Laatst geupdate op ( zondag 31 januari 2016 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken